Nieuwjaarswens: minder vriendelijkheid in de wetenschapsbeoefening

Twee weken geleden woonde ik een bijeenkomst bij van het Statistical Science Cafe. Het onderwerp was ‘Integriteit en fraude’.

Er werden gruwelijke, leerzame verhalen verteld over mensen die zelfs buiten de wereld van de wetenschap beroemd zijn geworden door hun frauduleuze praktijken maar er was ook aandacht voor de vraag hoe fraude tegen te gaan en de goede naam van de wetenschap terug te winnen. Ik pleitte tegen aardigheid, tegen ‘niceness’ in de wetenschap. De ingeving daarvoor kreeg ik dankzij een bekentenis van een van de inleiders. Hij vertelde dat hij als begeleider wel eens te maken had met artikelen waarbij meerdere auteurs betrokken waren maar in feite slechts één van hen zich direct met de data had beziggehouden, soms alleen de junior uit het gezelschap. Veel gebeurt op basis van onderling vertrouwen.
Een kwalijke zaak. Wetenschappers moeten er juist op gespitst zijn ideeën van collega’s onderuit te halen: zie afbeelding.
Heel binnenkort verschijnt hier de tweede non-peer review van een ‘criminologisch’ artikel: nog kritischer nog minder vriendelijk dan de eerste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>